[an error occurred while processing this directive]
- 2006/06/02 Lokale vrijwilligers brengen zorg naar platteland

Steeds meer mensen in MaleisiŽ kunnen snel medische zorg krijgen. Voor negentig procent van de bevolking is de zorg goed toegankelijk. Voor de tien procent die op het platteland woont, biedt de lokale gezondheidswerker steeds vaker uitkomst.

De 9-jarige Rudy anak Dugu leeft zoals elke andere jongen van zijn leeftijd: hij gaat naar school, sport en zing in een koor. Maar als Rudy ziek wordt, moet hij, in tegenstelling tot andere kinderen in MaleisiŽ, meer dan een uur reizen voor hij bij een dokter is.

Samen met moeder Umba, vader Dugu en oudere broer Harry woont hij diep in de tropische bossen van Sarawak, langs de grote Rejang Rivier. De dichtstbijzijnde medische post is in de plaats Kapit, dat minstens een uur varen is met een motorboot.

Rudy en zijn familie behoren tot de tien procent van de Maleisische bevolking die tot voor kort slechte toegang had tot medische zorg. Maar dankzij het Lokale Gezondheidszorg Promotie Programma, in 1981 gelanceerd door de Maleisische regering, heeft ook het gezin van Rudy toegang tot primaire zorg.

Het ministerie van Gezondheidszorg heeft onlangs een vrijwilliger uit de gemeenschap waarin Rudy woont, opgeleid tot gezondheidswerker. De vrijwilliger heeft nu algemene kennis over gezondheid, weet eerste hulp toe te passen en simpele zorg te verlenen.

Rudy's moeder Mba anak Kujat (27) is een grote voorstander van de lokale gezondheidswerkers. "Toen ik klein was, hadden mijn ouders grote moeite om medicijnen te vinden voor mij en mijn broers en zussen. Vaak wisten ze ook niet welke medicijnen ze moesten kopen en waarvoor ze waren", zegt ze. "Ook ken ik mensen die familieleden verloren omdat ze niets van gezondheid af wisten. Helaas ging het vaak om vrouwen en kleine kinderen."

MaleisiŽ kent inmiddels meer dan 2.500 opgeleide lokale vrijwilligers. Volgens cijfers van het Maleisische ministerie van Gezondheid bereiken deze gezondheidswerkers ongeveer 2.000 dorpen, die meer dan 300.000 inwoners tellen.

"De gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen is de afgelopen jaren een stuk toegankelijker geworden", zegt Gaye Philips, directeur van Unicef MaleisiŽ. "Het aantal kinderen dat voor het vijfde jaar sterft is een van de laagste ter wereld. Dat geldt ook voor het sterftecijfer onder moeders."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-