[an error occurred while processing this directive]
- 2006/04/13 Mega-palmolieplantage bedreigt oerwoud Kalimantan

De Indonesische overheid heeft plannen om in het grensgebied van Kalimantan (Borneo) tot 3 miljoen hectare oliepalm plantages aan te leggen, een gebied anderhalf keer zo groot als Nederland. De plantages worden onder meer aangelegd om aan de vraag naar biomassa te voldoen en gaan ten koste van het oerwoud en de lokale bevolking. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Milieudefensie. De organisatie roept de Indonesische en Nederlandse regering op een eind te maken aan de expansie van oliepalmplantages ten koste van mens en milieu. Nederland is de grootste palmolie-importeur van de EU.

Milieudefensie en Indonesische organisaties Sawit Watch en WALHI wijzen er op dat veel gebieden die de afgelopen decennia zijn kaalgekapt onder het mom van het aanleggen van oliepalmplantages, na de kap leeg zijn achtergelaten in plaats van beplant. In Oost-Kalimantan werd op die manier al eerder 3 miljoen hectare bos gekapt. Daarvan is 300 duizend hectare beplant met oliepalm. Dit ondanks de belofte van de Indonesische overheid in 2000 dat er geen bos meer gekapt zou worden voor de aanleg van plantages.

"Lokale gemeenschappen moeten niet gedwongen worden hun huidige manier van leven op te geven voor oliepalmplantages die worden opgezet om aan de overzeese vraag naar palmolie te voldoen. De plannen voor de megaplantage zijn niet aan hen voorgelegd en ze hebben geenszins toestemming gegeven voor het omzetten van hun bos en tuinen in oliepalm plantages," aldus Rudy Lumuru van Sawit Watch. Hij is momenteel in Nederland om het rapport te presenteren.

Het onderzoek wijst uit dat veel gebieden die als 'geschikt voor oliepalm' worden aangemerkt, vaak gebieden zijn waar inheemse volken leven. De overheid kan dit land vorderen met een beroep op de veiligheid en het publieke belang. Milieudefensie, Sawit Watch en WALHI, vrezen dat inheemse groepen die geen oliepalm op hun land willen, verdreven zullen worden.

"De Nederlandse overheid moet ervoor zorgen dat er geen foute palmolie meer naar Nederland komt. De verantwoordelijkheid van Nederlandse bedrijven voor de omstandigheden waaronder producten elders worden gemaakt, moet worden vastgelegd in een vorm van wettelijke zorgplicht." aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie. "Ook moeten we de toch al fors groeiende vraag naar palmolie niet extra aanjagen, door palmolie als biomassa voor energieopwekking te gebruiken." Van Schaik: "Als grootste importeur van palmolie in Europa moet Nederland er alles aan doen om deze destructieve ontwikkeling te stoppen en overstappen op alternatieve biobrandstoffen die uit Europa zelf komen."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-