[an error occurred while processing this directive]
- 2005/10/05 MaleisiŽ leert Langstraat werken met leer

Een groepje Maleisische specialisten leert de arbeiders van de Langstraat opnieuw met leer te werken. In Rijen, ooit brandpunt van de roemrijke leerindustrie, opende fabrikant van autobekleding DK-Schweizer uit Kuala Lumpur gisteren haar deuren.


Afbeelding: DK-Schweizer werkploeg.
Een Maleisische werkploeg bezig in de nieuwe hal in Rijen.
(Foto: Ingrid Bertens)De bordjes in de wereld zijn definitief verhangen. Waar een eeuw geleden nog tientallen looierijen werk boden aan honderden Rijenaren, levert een slimme Aziatische leerfabrikant een nieuwe impuls aan de industrie.

Toch heeft de keuze voor Rijen weinig te maken met de historische wortels van het dorp, maar alles met doordachte logistiek.

Van heinde en verre worden de autoís die van leer moeten worden voorzien aangevoerd door de twee grote autotransporteurs uit Oosterhout; Gefco en Wallon. Dealers en importeurs hoeven zich daarom geen zorgen te maken over het transport.

Ook de productiecapaciteit en de prijs spelen een rol. De markt voor lederen autobekleding is tot nu toe een ambachtelijke, en het domein van een krappe zestig kleine gespecialiseerde bedrijven. Die hangen een flink prijskaartje aan het product.

Om een beetje knappe auto van leer te voorzien ben je al snel drieduizend euro verder. DK-Schweizer doet het voor minder dan de helft. Een ervaren Nederlandse trimmer, zoals de leerspecialisten in vaktaal worden genoemd, is een paar dagen bezig om het textiel van een middenklasser in leer om te zetten. Alba in Amsterdam, de grootste lederen autobekleder in Nederland voor de MaleisiŽrs kwamen, kan ongeveer vijftien autoís in de week aan. In Rijen werken ze per week minstens drie keer zoveel autoís buiten.

Die hoge aantallen kunnen worden gehaald omdat kant en klare pakketten, die in Kuala Lumpur worden gestikt, hier worden ingebouwd. Zodra er een nieuw automodel op de markt komt, worden de stoelen en deurpanelen naar MaleisiŽ opgestuurd en worden de modellen gemaakt.

Het leer voor de bekleding komt uit de grote Italiaanse leerhuizen die ook leveren aan de prestigieuze Parijse tassenfabrikanten als Louis Vuitton.

In Kuala Lumpur worden de huiden door ongeveer vijftienhonderd medewerkers verwerkt tot standaard interieurs. Die komen per zeecontainer, of als het snel moet per vliegtuig, naar Rijen, waar de autobekleding binnen een paar dagen kan worden ingebouwd.

In het bedrijf, dat twee jaar geleden in Baarle-Nassau neerstreek, leren zes MaleisiŽrs nu acht Nederlanders de kneepjes van het vak. ĄUiteindelijk moeten die het overnemen, want het kost te veel om steeds weer mensen uit het Verre Oosten te halen en te huisvesten. We willen op korte termijn nieuwe mensen uit de omgeving aannemenď, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf ziet de markt voor leren autobekleding snel groeien want vanuit Rijen wordt na Nederland ook de Belgische, Franse en Duitse markt veroverd. Daarom ligt er een bouwvergunning klaar voor een nieuwe productiehal. Maar of die lang uitkomst biedt wordt nu al betwijfeld.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-