[an error occurred while processing this directive]
- 2005/08/09 Protest om palmolie Electrabel

Organisaties komen in het geweer tegen het jongste plan van de Nijmeegse energiecentrale Electrabel: bijstoken met palmolie. Netto is dit volgens hen niet milieuvriendelijk, maar juist extra schadelijk.

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hebben de kolencentrale vorige maand groen licht gegeven om een partij van 50.000 ton palmolie te mogen verstoken. De olie, die ook al in enkele andere Nederlandse centrales is verstookt, geldt als biomassa. In het Kyoto-verdrag is afgesproken dat kolencentrales 15 procent biomassa verstoken om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Bij Electrabel zijn de afgelopen jaren al diverse vormen van biomassa de revue gepasseerd, waaronder hout en olijfolie.

Milieu-organisaties als de Gelderse Milieu Federatie en de vereniging Stedelijk Leefmilieu plaatsen echter de nodige vraagtekens bij de groene waarde van palmolie.

Zij hebben bij de provincie bezwaarschriften ingediend, of zijn bezig die op te stellen. Ook enkele belangenorganisaties van omwonenden zouden daar mee bezig zijn. SP-Statenlid Toine van Bergen heeft GS gisteren schriftelijke vragen gesteld. De kern van hun betoog: verreweg de meeste palmolie komt uit Indonesië en Maleisië. Voor de aanleg van palmplantages zijn en worden in die landen grote stukken regenwoud gekapt of verbrand.

Bodemerosie, het gebruik van kunstmest en pesticiden en het lozen van afval op de plantages leiden tot extra milieuschade. Tijdens het vervoer naar Nederland moet de olie bovendien verwarmd worden om stolling te voorkomen. "Over de hele productieketen bekeken is de CO2-balans van palmolie negatief", aldus Maarten Visschers van de Gelderse Milieu Federatie. "Daar komt bij dat palmolie een grondstof is voor voedingsmiddelen. En dat wordt dan uit het zuidelijk halfrond gehaald terwijl daar voedseltekorten zijn."

"Het is van de gekke dat de centrale dit wil opstoken", vindt ook Marga Jacobs van Stedelijk Leefmilieu.

Volgens een woordvoerder van de centrale is er wel degelijk een positieve CO-balans. "Anders zouden we er niet aan beginnen. Maar de milieubeweging maakt kennelijk een andere rekensom. Palmolie is internationaal gezien een volkomen geaccepteerd biomassaproduct."

Wat de voedselkwestie betreft: "Dat is een principieel vraagstuk. Palmolie is geschikt voor veel toepassingen. Dan zou je het ook niet meer mogen gebruiken in zeep of drukinkt. En 50.000 ton is maar een heel kleine partij in de palmoliemarkt."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-