[an error occurred while processing this directive]
- 2004/07/21 Vloot moet zeerovers imponeren

Een vloot van zeventien marineschepen uit MaleisiŽ, Singapore en IndonesiŽ is dinsdag met veel vertoon de Straat van Malakka opgevaren. De schepen gaan een van de belangrijkste zeeverbindingen ter wereld vrijwaren van piraterij en terrorisme.

Dat is althans de boodschap die de drie landen aan de buitenwereld willen geven: zij zullen alles doen om de drukke zeestraat te beveiligen, en ze zullen dat zťlf doen, zonder hulp van buitenaf.

Dat laatste ligt vooral gevoelig in IndonesiŽ. Sinds de financieeleconomische crisis van 1997 en de politieke crisis die daarop volgde, met de val van Soeharto als hoogtepunt, zou de piraterij vooral in Indonesische wateren zijn toegenomen. De Verenigde Staten oefenen druk uit op de regering, die te weinig zou doen om de veiligheid in de Straat te garanderen. De Indonesische marine zou bovendien niet zijn toegerust voor een efficiŽnte bewaking van de vaarroute.

De suggestie van Singapore om de VS te vragen schepen te sturen is in Jakarta niet in goede aarde gevallen. Dat wordt gezien als een aantasting van de Indonesische soevereiniteit.

Admiraal Bernard Kent Sondakh ziet niet minder dan een internationaal complot om IndonesiŽ de zeggenschap over zijn deel van de Straat van Malakka te ontnemen. In het weekblad Tempo spreekt de bevelhebber van 'een grote strategie om de veiligheid in onze wateren in diskrediet te brengen': 'Ze willen zeggen dat de Indonesische marine zwak is, en als IndonesiŽ niet zijn zeeŽn kan beveiligen, moet die veiligheid onder internationale supervisie komen. Wie de zeestraten van Malakka, Soenda en Makassar beheerst, beheerst de economie van AziŽ aan de Stille Oceaan.'

De Straat van Malakka is van vitaal belang voor de wereldeconomie. Per jaar varen er vijftigduizend schepen door: eenderde van de totale zeescheepvaart en de helft van alle olietransport over zee gaat door de vaarweg tussen MaleisiŽ, Singapore en IndonesiŽ. Alle olietransport naar Japan en China verloopt via de Straat.

Het feestelijk vertrek van de zeventien marineschepen was meer dan het begin van 'gecoŲrdineerde patrouilles'. Het is een vertoon van de soevereiniteit van alledrie de naties. Hun gecoŲrdineerde patrouilles mogen niet worden verward met 'gezamenlijke patrouilles', benadrukt admiraal Sondakh. Elk schip blijft onder commando van zijn eigen nationale opperbevel. Zelfs op regionaal niveau wordt de soevereiniteit tot het uiterste bewaakt.

De patrouilles wacht een lastige taak. De piraterij in de Straat van Malakka neemt niet alleen toe, maar wordt ook harder. Het Internationaal Maritiem Bureau in Parijs meldt 192 incidenten in 2002 tegen 399 in 2003. De meeste slachtoffers zijn vissers. Vissers worden om de haverklap aangevallen, opvarenden worden gedood, of gevangengenomen en pas na betaling van losgeld vrijgelaten. Ook het aantal aanvallen op koopvaardijschepen is in een jaar tijd drastisch gestegen: van 16 naar 28 (waarvan 20 in Indonesische wateren).

Als piraten ongestraft hun slag kunnen slaan, kan de scheepvaart ook een kwetsbaar doelwit zijn voor terroristen, redeneren de VS. Een aanslag op een olietanker zou het scheepvaartverkeer kunnen ontwrichten en de wereldeconomie een klap toedienen. Het Amerikaanse opperbevel in de Stille Zuidzee probeert de landen in de regio te paaien om zich aan te sluiten bij zijn 'Regional Maritime Security Initiative'. Sondakh's reactie sluit een dergelijke samenwerking voor IndonesiŽ uit.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Aanverwante pagina's:

•  2004/04/05 MaleisiŽ wil VS niet laten patrouilleren
•  2001/06/19 Ouderwets veel piraten op wereldzeeŽn
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-