[an error occurred while processing this directive]
- 2004/04/28 Palmolie vernietigd tropisch regenwoud

Oliepalmplantages zijn een belangrijke oorzaak van het verdwijnen van tropisch regenwoud in Indonesië en Maleisië. Het Nederlandse bedrijfsleven blijkt hierin een grote rol te spelen. Dit blijkt uit het Milieudefensie-onderzoek 'Vet fout' dat vandaag is gepubliceerd. Milieudefensie roept Nederlandse bedrijven op geen palmolie meer af te nemen die niet voldoet aan een aantal minimumcriteria.

In Indonesië verdwijnt elke minuut zeven hectare bos. De aanleg van oliepalmplantages speelt daar een belangrijke rol in. Indonesië en Maleisië, de twee grootste producenten van palmolie ter wereld, hebben ongeveer 6,7 miljoen hectare (2002) oliepalmplantages. Naar schatting tussen de 66 procent (Indonesië) en 47 procent (Maleisië) hiervan is geplant in voormalig tropisch bos.

Nederland is de grootste importeur van palmolie in Europa en daardoor medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van het regenwoud. Veel Nederlandse bedrijven verwerken oliepalmproducten in hun voedingsmiddelen, wasmiddelen, verzorgingsproducten en diervoeder. Milieudefensie wil dat deze bedrijven nagaan hoe de palmolie is geproduceerd. Enkele minimumcriteria waaraan moet worden voldaan zijn: geen boskap voor nieuwe plantages; geen bossen meer in brand steken voor het opruimen van begroeiïngsresten; gebruik van kunstmest en pesticiden terugbrengen; respecteren van de rechten van de locale bevolking; verbeteren arbeidsomstandigheden volgens internationale normen voor werknemers.

Maleisië en Indonesië herbergen een grote biodiversiteit in hun tropische regenwouden. Indonesië beslaat slechts 1,3 procent van de landmassa op aarde, maar herbergt ongeveer tien procent van alle bloeiende plantensoorten ter wereld; zeventien procent van alle vogelsoorten, twaalf procent van alle zoogdieren en zestien procent van alle reptielen en amfibieën die we kennen. Door de aanleg en uitbreiding van oliepalm plantages wordt het voortbestaan van deze soorten bedreigd.

De onderzoeken die voor de publicatie werden gedaan door externe consultants Aid Environment en Profundo, brengen de impact van de oliepalm uitgebreid in beeld. Zo werd in samenwerking van de Indonesische NGO SawitWatch een aantal cases onderzocht. "Lokale gemeenschappen beheren het bos vaak op een duurzame manier, totdat zij door de oliepalmindustrie van hun land verdreven worden", aldus Rudy Lumuru, coördinator van SawitWatch vandaag in Amsterdam. "Nederlandse bedrijven moeten transparant zijn en zorgen dat zij geen vuile handen maken bij de handel in foute palmolie. De Nederlandse overheid moet daarvoor het wettelijk kader scheppen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid op het gebied van milieu en sociale aspecten, ook daadwerkelijk nemen."


Afbeelding: Ontbossing voor palmolie.
Ontbossing voor palmolie
(Foto: Aulia Erlangga/FoE)


-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-