[an error occurred while processing this directive]
- 2004/03/20 'Nieuwe man' Abdullah moet opmars moslimpartij keren

Premier Abdullah van Maleisië staat voor zijn eerste vuurproef. In de verkiezingen van zondag moet hij bewijzen dat hij de opmars van de islamisten kan keren.

Met drie helikopters vol partijgetrouwen maakte premier Abdullah Ahmad Badawi van Maleisië vrijdag zijn opwachting in de noordelijke deelstaten Kelantan en Terengganu. Na het vrijdagsgebed moesten de kiezers worden gewonnen voor de regerende coalitie van het Nationaal Front – en worden losgeweekt van de fundamentalisten van de Pan-Maleisische Islamitische Partij (PAS).

De PAS, die zijn kiezers een plaatsje in de hemel belooft en zijn tegenstanders bedreigt met de hel, is heer en meester in Kelantan en Terengganu. En bij de verkiezingen van zondag hopen de islamisten ook de kleinere noordelijke deelstaten Kedah en Perlis aan hun zegekar te binden. Welke veranderingen dat daar teweeg zal brengen weten de inwoners van Kelantan en Terengganu al: geen bioscopen, nachtclubs en gokhallen meer, geen verkoop van alcoholische dranken aan moslims, geen topless toeristes aan het palmenstrand.

Eigenlijk zou de PAS het liefst ook het islamitische strafrecht invoeren, zodat dieven de hand kan worden afgehakt en overspeligen kunnen worden gestenigd. Maar dat heeft de federale regering in Kuala Lumpur altijd weten te verhinderen: het strafrecht is in Maleisië geen zaak van de deelstaten, maar van de federale overheid.

De islam die de federale regering wil uitdragen is een moderne, tolerante islam. "De islam is een godsdienst van ontwikkeling – van werken en dorst naar kennis", zei premier Abdullah, die is afgestudeerd in islamstudies. En in zijn verkiezingstoespraak in Kelantan: "Ik wil alle moslims toeroepen: wees niet arm, wees niet achterlijk, laat u niet onderdrukken, laat u niet manipuleren."

Deze verkiezingen worden beheerst door de strijd tegen de moslimfundamentalisten. De partijen in het Nationaal Front, dat Maleisië al sinds zijn onafhankelijkwording in 1957 regeert, zijn zich ter dege bewust van de aanwezigheid van substantiële niet-islamitische minderheden in Maleisië: de etnische Chinezen (26 procent) en de etnische Indiërs (8 procent). De regering wil hun steun niet missen in haar streven de tweederde meerderheid te behouden, waarmee zij het land sinds jaar en dag probleemloos bestuurt. Godsdienstige verdraagzaamheid is dan ook een belangrijk punt in het verkiezingsmanifest van de regering.

Voor premier Abdullah zelf betekent deze verkiezingsstrijd zijn eerste politieke krachtproef. Op 31 oktober kreeg hij de leidsels in handen gelegd door zijn voorganger Mahathir Mohamad, die meer dan twintig jaar gestalte had gegeven aan het moderne Maleisië. Nu moet Abdullah bewijzen dat hij de aanstormende moslims van de PAS kan terugslaan, dat hij uit het goede hout gesneden is om Maleisië te leiden.

Is de verkiezingsuitslag niet overtuigend, dan zal zijn politieke leiderschap in het geding komen op het partijcongres van zijn UMNO, later dit jaar.

Zijn beste wapen tegen de islamisten is misschien wel zijn economisch beleid, dat duidelijk afwijkt van dat van zijn voorganger. Premier Abdullah heeft de plattelandsontwikkeling opnieuw tot hoofddoelstelling gemaakt. Hij heeft gekapt in de geldverslindende mega-projecten van voorganger Mahathir, die een nieuwe, volledig gecomputeriseerde hoofdstad heeft laten bouwen. Hij belooft Terengganu weer te laten beschikken over zijn olieinkomsten, die Mahathir de deelstaat had afgenomen toen die zich tot de PAS bekende.

Abdullahs nieuwe aanpak betekent ook een hernieuwde strijd tegen de corruptie, die zelfs al een minister de kop heeft gekost. "Daarmee heeft de PAS weinig reden tot klagen meer over", constateerde een van Abdullahs toehoorders in het noorden.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-