[an error occurred while processing this directive]
- 2004/02/21 Maleisië leverde onderdelen voor atoombom Libië

Libië hield er tot eind vorig jaar een geavanceerd nucleair programma op na. Het land was instaat om kleine hoeveelheden plutonium te produceren en importeerde licht verrijkt uranium. Dat blijkt uit een gisteren verschenen rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). Volgens een Srilankaanse zakenman kwam Libië via Pakistan aan uranium.

Inspecteurs van het IAEA bevestigen dat het Libische kernprogramma sterk afhankelijk was van hulp uit het buitenland. Libië, dat zich eind vorig jaar bereid verklaarde het eigen wapenprogramma te ontmantelen, zou veel materiaal op de zwarte markt hebben gekocht.

Volgens de Srilankaanse zakenmanBuhary Syed Abu Tahir is Libië in 2001 dankzij Pakistan in het bezit van verrijkt uranium gekomen. Tahir was als financier betrokken was bij desmokkel van nucleaire geheimen door de Pakistaanse atoomspion Abdel Kader Khan. Verder heeft Khan volgens de man halverwege de jaren negentig voor drie miljoen dollar onderdelen voor een kerncentrifuge verkocht aan Iran.

Tahir is in Maleisië ondervraagd over de activiteiten die hij namens Khan in Maleisië heeft ontplooid. Het rapport daarvan werd gisteren gepubliceerd. Volgens het rapport zei Tahir dat Khan hem had verteld dat 'een bepaalde hoeveelheid' verrijkt uranium in 2001 aan boord van een Pakistaans passagiersvliegtuig naar Libië is overgevlogen. Daarnaast zou er in 2001 en 2002 een aantal centrifuges voor de verrijking van uranium van Pakistan naar Libië zijn overgebracht.

Tahir, die getrouwd is met een Maleisische en een verblijfsvergunning voor Maleisië heeft, zat in de raad van bestuur van SCOPE, een bedrijf dat onderdelen maakte voor het kernwapenprogramma van Libië. Volgens het politierapport wist de onderneming, die voor het grootste deel eigendom is van de zoon van de Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi, niet waar de door haar geproduceerde onderdelen voor bedoeld waren. Buiten Tahir en een enkele handlanger zou de top van SCOPE daar pas achter zijn gekomen, toen in oktober op de Middellandse Zee een schip werd onderschept dat op weg was naar Libië met onderdelen van SCOPE.

De Amerikaanse president George Bush noemde Tahir vorige week 'de belangrijkste financiële man en witwasser van geld' van het door Khan opgezette netwerk. De Maleisische autoriteiten hebben Tahir niet opgepakt, omdat hij geen Maleisische wetten lijkt te hebben overtreden. Wel zal mogelijk zijn paspoort worden ingenomen als hij probeert Maleisië te verlaten.

Het rapport over Tahirs werkzaamheden in Maleisië wordt overgedragen aan het IAEA. De Maleisische autoriteiten hebben het IAEA toegezegd alle medewerking te verlenen als het agentschap de zaak verder wil onderzoeken.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-