[an error occurred while processing this directive]
- 2003/10/31 Met vertrek Mahathir ontstaat vacature regionaal leider

De roemruchte Maleisische premier Mahathir Mohamad, die vrijdag zijn functie heeft overgedragen aan vice-premier Abdullah Ahmad Badawi, is in de hele wereld met lof, maar ook veel gemengde gevoelens uitgeluid.

De Thaise krant The Nation zei dat er met het vertrek van Mahathir een vacature komt voor de positie van regionaal leider, maar dat Zuidoost-Azië geen behoefte heeft aan een kloon van Mahathir met totalitaire neigingen. De Thais zijn nu rijker, maar niet noodzakelijkerwijs vrijer, zei de Engelstalige krant. Wie ook maar de plaats van de Maleisische premier als regionaal leider gaat innemen zal hopelijk een vriendelijker en verfijnder gezicht tonen, zei de krant.

De Thaistalige krant Matichon daarentegen hemelde Mahathir op als een onvervangbaar leidend licht van Zuidoost-Azië.

Mahathir vertrekt op de hem typerende strijdlustige manier, door vlak van tevoren opmerkingen te maken over joodse dominantie waar het Westen van gruwde, maar die hem in de Arabische en islamitische wereld tot een held maakten.

De energie en visie, maar niet de vooroordelen van de gecompliceerde mens doctor Mahathir zullen gemist worden, zei de Britse krant The Guardian.

In Maleisië zelf, dat zich onder Mahathirs 22 jaar durende bewind ontwikkelde van een tin en rubber producerend achteraf-staatje tot een regionale industriële grootmacht, kon het niet op met de lof voor de vertrekkende leider. De krant New Straits Times gaf een 96 pagina's telende special over Mahathir uit. The Star zei in een redactioneel commentaar op de voorpagina: Deze man is waarlijk een vader voor ons geweest.

Ook in andere landen van de wereld stonden redacties stil bij het vertrek van de Maleisische leider. De Arabische televisiestations Al-Jazeera en Al-Arabiya zonden de ceremonie waarin Mahathir vrijdag de macht aan zijn opvolger overdroeg rechtstreeks uit.

De Indonesische krant Jakarta Post prees Mahathir omdat hij de wereld laat zien dat ook een niet-westers land in staat is de macht op ordelijke wijze over te dragen. Maar hij moet als gepensioneerde niet doorgaan met zijn gebruikelijke uitbarstingen, want dan wordt hij een vervelende oude man, zo voegde de krant er aan toe.

De Australische premier John Howard, die meermalen het mikpunt is geweest van Mahathirs grove verbale geweld, wenste geen laatste boodschap mee te geven aan de vertrekkende premier. Hij zei dat de 200.000 Maleisiërs die in Australië gestudeerd hebben uiteindelijke productiever zullen blijken dan de bijdragen van staatshoofden.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2003
•  Links naar het nieuwsarchief
-