[an error occurred while processing this directive]
- 2001/09/27 Maleisië zet negen moslims zonder proces gevangen

In Maleisië zijn negen moslims zonder vorm van proces naar de gevangenis gestuurd. Ze zouden connecties hebben met de Maleisische Mujahedingroep (KMM), die wordt verdacht van moord op een christelijke politicus, bomaanslagen op een christelijke kerk en een hindoetempel en enkele roofovervallen. Eén van de gevangenen is een zoon van de leider van de streng-islamitische oppositiepartij PAS, die twee jaar heeft gekregen.

De moslims zijn gevangen gezet op grond van de Binnenlandse Veiligheidswet. Deze veel bekritiseerde wet, die een halve eeuw geleden in het leven is geroepen om het hoofd te bieden aan een communistische opstand in Maleisië, maakt het mogelijk verdachten zonder vorm van proces (en dus zonder bewijs) gevangen te houden zolang de regering wil.

"Alle betrokkenen hebben deelgenomen aan de heilige oorlog of hebben een militaire training geVolgd in Afghanistan", verklaarde het hoofd van de Maleisische politie vorige maand bij hun aanhouding. Premier Mahathir Mohamad zei woensdag dat sommigen van hen van plan waren geweest zijn regering gewapenderhand omver te werpen.

Met name de 34-jarige zoon van de PAS-leider, Nik Adli, wordt ervan beschuldigd plannen te hebben gekoesterd voor de oprichting van "een zuiver islamitische staat bestaande uit Indonesië, Mindanao (het islamitische zuiden van de Filipijnen, red.) en Maleisië". Ook zou hij minstens 16 Maleisische moslims naar Ambon hebben gestuurd om de Molukse moslims te steunen in de strijd tegen de christenen. Nik Adli's vader is behalve PAS-leider ook minister-president van de islamitische regering in de Maleisische deelstaat Kelantan.

Hoewel moslims er met bijna 40 procent van de bevolking de grootste religie vormen, identificeert de Maleisische regering zich in haar strijd tegen het fundamentalisme nogal met het overwegend christelijke Westen. Die identificatie is des te sterker geworden door de verwoesting van de twee torens van het World Trade Center in New York, met hun 412 meter ooit het hoogste bouwwerk ter wereld. De Maleisische hoofdstad beschikt inmiddels over een nog hoger bouwwerk: de 450 meter hoge Petronas Towers, eveneens twee in getal.

Sinds 11 september worden de Petronas Towers streng bewaakt. Iedereen die er binnenkomt moet door het poortje van een metaaldetector; koffertjes, tassen, pakjes en zelfs enveloppen worden electronisch gescand. Vrijwel dagelijks krijgt de politie bommeldingen, die na een gedegen onderzoek tot nu toe altijd vals zijn gebleken en niet meer tot algehele evacuatie van de gebouwen leidden.

De tienduizend mensen die in de Maleisische Twin Towers werken voelen zich ondanks de strenge bewaking een stuk minder veilig. "Ik vind het uitzicht van de 56ste lang niet meer zo mooi als vroeger", zegt een van hen.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2001
•  Links naar het nieuwsarchief
-