- 1997/09/06 Maleisië ziet af van stuwdam, beurs tevreden

De koersen op de beurs van Kuala Lumpur zijn gisteren spectaculair gestegen. Beleggers reageerden enthousiast op nieuwe plannen waarmee de Maleisische premier Mahathir Mohamad de financiële crisis in zijn land wil bestrijden.

De premier kondigde aan dat hij een aantal beperkingen voor de effectenhandel opheft. Mahathir Mohamad had vorige donderdag het zogeheten short selling verboden. Van short selling is sprake als beleggers aandelen verkopen die ze niet bezitten in de hoop dat de aandelen later op een lagere prijs kunnen worden teruggekocht.

Mahathir had deze praktijk verboden in een poging de speculatiedrift tegen te gaan en de alsmaar zakkende aandelenkoersen te ondersteunen. De maatregel miste zijn effect - de koersen bleven tot gisteren continu dalen - en kwam de premier op de nodige kritiek te staan vanuit de hoek van de professionele handel.

Mahathir kondigde verder aan dat de bouw van een aantal grote infrastructurele projecten wordt uitgesteld. Dat geldt onder meer voor de ongeveer negen miljard gulden kostende Bakun-stuwdam in Sarawak op het eiland Borneo. Het uitstel betekent waarschijnlijk een forse klap voor Asea Brown Boveri, het Zweeds-Zwitserse concern dat een grote rol zou spelen bij de bouw van de dam.

Financiële analisten, onder meer geciteerd in de Britse zakenkrant Financial Times, beoordeelden Mahathirs plannen positief. Volgens hen is Mahathir afgestapt van zijn pogingen om de crisis met holle retoriek op te lossen (volgens Mahathir was de crisis op de beurs onder meer het gevolg pogingen van buitenlandse speculanten om Maleisië er onder te krijgen en van racisten die het op Maleisië hadden gemunt) en wijzen zijn huidige plannen erop dat hij daadwerkelijk iets wil doen.

Anderzijds spraken zij ook van gezichtsverlies van de sterke man van Maleisië, die een verklaard voorstander is van grote projecten, maar nu moet erkennen dat Maleisië daar op dit moment niet bij gebaat is. Maleisië is onder bezig met de aanleg van een nieuw regeringscentrum (Putrajaya). Vlak naast die stad is een stad (Cyberjaya) gepland die een grote rol moet gaan spelen op het gebied van de informatie-technologie. De twee steden moeten de ruggengraat vormen van een 'multimedia super corridor', een soort Silicon Valley in Maleisië.

De koersen op de beurs van Kuala Lumpur schoten gisteren met maar liefst 12,4 procent omhoog. De voorgaande tien dagen was de beurs onophoudelijk gekelderd en was de toonaangevende koersindex met 21 procent gedaald. De koopgolf van gisteren deed een flink deel van dat verlies teniet. De koers van de Maleisische munt, de ringgit, die de afgelopen weken ook zwaar onder vuur lag, steeg gisteren eveneens.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1997
•  Links naar het nieuwsarchief