1997/09/01 Maleisië laakt opstelling IMF in muntcrisis
De Maleisische premier Mahathir Muhammmad maakt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zware verwijten. Volgens Mahathir is het fonds niet erg behulpzaam geweest bij het vinden van een oplossing voor de financiële onrust in de regio.
Het IMF zou zich zelfs verkneukelen bij de problemen die naar Maleisië zijn overgeslagen. Volgens Mahathir is het fonds erop uit zijn gelijk te halen. Het land zou zich niet aan de IMF-aanbevelingen hebben gehouden om de economische groei af te remmen. Omdat wij dat niet deden, waren ze blij dat de buitenlandse investeerders lieten zien dat zij gelijk hadden, aldus de premier.
Het IMF droeg onlangs 4 miljard dollar bij aan een pakket leningen dat Maleisië's buurland Thailand uit de penarie moest helpen. Maleisië steunde het pakket bus met een miljard dollar, maar zag de valutacrisis desondanks naar zijn eigen financiële markten overslaan.
De 71-jarige Mahathir heeft al eerder felle kritiek gehad op westerse speculanten, die schuldig zouden zijn aan de koersdaling van de Maleisische ringgit en het kelderen van de aandelenkoersen. Met name de Amerikaans-Hongaarse financier George Soros is de gebeten hond.
Het steunpakket voor Thailand, dat in totaal 17,2 miljard dollar ( 34,7 miljard) behelst, richt in zijn ogen weinig uit. "De baht zakt verder weg, en de Thaise economie staat er nog steeds slecht voor. Waarom zou je lenen van het IMF als het niets helpt."
De premier gaf toe dat de groei zal terugvallen. Uitgedrukt in ringgits zal de groei dit jaar volgens plan uitkomen op 8 procent, maar in buitenlandse valuta's zal de groei lager uitvallen. Hij zei verder dat de buitenlandse schuld met meer dan 10 procent is gestegen, het gemiddelde inkomen is gezakt van 4600 naar 4200 dollar en de financiële markten ruim 400 miljard ringgit (284 miljard gulden) aan waarde hebben verloren.
Mahathir weigerde echter maatregelen te nemen tegen oververhitting van de economie, die buitenlandse investeerders afschrikt. Volgens hem zijn de lopende projecten goed voor het land en is er geen reden om de groei af te remmen.
De Maleisische premier deed zijn verbitterde uithaal in zijn feestrede ter gelegenheid van de viering dit weekeinde van veertig jaar onafhankelijkheid. Op 31 augustus 1947 maakte Maleisië zich los van Groot-Brittannië.
De feestvreugde kan de zorg over het Maleisische economische wonder niet verhullen. Premier Mahathir, sinds 1981 in functie, steekt de hand echter niet in eigen boezem. Buitenlandse investeerders zijn in zijn ogen de grote boosdoeners.
In zijn feesttoespraak, zaterdag rechtstreeks door de Maleisische radio en televisie uitgezonden, spuwde Mahathir zijn gal en riep hij zijn landgenoten op de rijen te sluiten tegenover de gemeenschappelijke vijand. "Wat we in veertig jaar hebben bereikt, kunnen zij in een paar weken ten gronde richten. Een wereld zonder grenzen is als een jungle vol met roofdieren die lak hebben aan wet en orde."
Hij riep de Maleisiërs op tot meer patriottisme en om harder te werken. "Denk niet dat we eenmaal onafhankelijk voor altijd onafhankelijk zijn. Als we die onafhankelijkheid niet willen beschermen, zullen de kolonialen terugkeren om weer over ons, direct dan wel indirect, te heersen."
Maar voorlopig is het economische sprookje voorbij. Mahathir voorzag dat de groei van jaar op jaar meer dan 8 procent vertraagd kan worden door de onrust, die ertoe heeft geleid dat de koers van de Maleisische ringgit tegenover de dollar tot een dieptepunt is gezakt en de beurs van Kuala Lumpur klap na klap kreeg.
Analisten rekenen erop dat de aandelenkoersen in de regio verder zullen wegzakken. Het vertrouwen van investeerders is zo sterk afgenomen dat de schade zal oplopen. Maleisië, Thailand en de Filipijnen staan er het slechtst voor, ook al stellen andere analisten dat de economie van Maleisië met een te verwachten groei van 8 procent dit jaar, een inflatie van 3 procent en stijgende bedrijfswinsten in wezen gezond is.
Recente nieuwsberichten:
•
2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•
2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•
2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•
2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•
2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•
2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•
2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•
2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•
2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•
2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•
2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting
•
Eerder gepubliceerde berichten uit 1997
•
Links naar het nieuwsarchief