- 1994/12/23 Singapore doof voor uitstel executie Van Damme

Johannes van Damme is vannacht ter dood gebracht in Singapore.

Kort na middernacht (Nederlandse tijd) is het doodvonnis voltrokken in de Changi-gevangenis. De 59-jarige Nederlander is ter dood veroordeeld wegens de smokkel van heroÔne. Allerlaatste pogingen om Singapore te bewegen tot uitstel van executie bleken vergeefs. De Nederlandse ambassade ontving om half een 's nachts officieel bericht van de Singaporese autoriteiten. De ambassade werd als eerste ingelicht.

De familie van Johannes van Damme zei in een verklaring diep geschokt en verdrietig te zijn door de voltrekking van de doodstraf. De broer, zuster, twee dochters en de echtgenote van Van Damme verklaarden dat door velen is getracht hem bij te staan. "Groot is dan ook de teleurstelling dat die inspanningen hem niet hebben kunnen redden."

Van Damme moest gistermiddag afscheid nemen van zijn familie. De laatste uren van zijn leven bracht hij door in zijn cel met enkele vertrouwde bewakers. Hij werd bijgestaan door de Singaporese gevangenispredikant.

In diplomatieke kringen in Den Haag was in de loop van de avond alle hoop op uitstel al vervlogen. Minister van buitenlandse zaken van Mierlo besloot een reis naar het buitenland op te schorten. Dat deed hij, enkele uren nadat hij van zijn Singaporese collega bericht kreeg dat deze de executie niet wilde uitstellen. Van Mierlo had eerder deze week om uitstel gevraagd in een persoonlijke brief. Hij wilde dat Singapore zou bezien of er sprake is van een nieuw feit dat mogelijk tot clementie zou kunnen leiden.

Van Mierlo was teleurgesteld over de reactie. De minister zei verder dat volgens hem de rechtszaak tegen Van Damme 'vlekkeloos' is verlopen.

Volgens Amnesty International hebben gisteren duizenden Nederlanders op de valreep nog protesten gestuurd naar de regering van Singapore. Dat gebeurde met telegrammen en faxen.

Bij Amnesty kwam gisteren ook een mysterieus telefoontje binnen van een anonieme man, die drie namen doorgaf van Nigerianen die volgens hem kunnen bevestigen dat Johannes van Damme er inderdaad "is ingeluisd" omdat hij voor de CRI heeft gewerkt. Dat telefoontje leidde ertoe dat advocaat mr. G. Spong gisteravond de president van Singapore nog in een spoedbrief met klem heeft verzocht de executie van Van Damme op te schorten.

"Het is een laatste strohalm. De klok tikt, er is geen tijd om het bericht te controleren", aldus Spong over zijn wanhoopsoffensief. De drie getuigen bleken niet direct traceerbaar: twee waren verhuisd, van de derde had het telefoonnummer nooit bestaan.

De advocaat weet niet of het verzoek om uitstel de president van Singapore nog heeft bereikt. In Singapore was het al nacht toen de brief werd aangeboden bij het paleis. De brief is bezorgd met hulp van de Nederlandse ambassade in Singapore.

Ook op Europees niveau is gisteren nog een laatste smeekbede gedaan om Van Damme niet op te hangen. In Duitsland vergaderden deze week Europese en Aziatische ministers, waaronder ook een delegatie uit Singapore.

De Duitse minister Kinkel heeft op die vergadering gepleit voor de zaak Van Damme. Ook Europees commissaris Hans van den Broek vroeg clementie voor Van Damme. Maar hij moest vaststellen dat "in het standpunt van Singapore geen enkele verandering" viel te bespeuren.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1994
•  Links naar het nieuwsarchief