- 1994/08/06 MaleisiŽ verbiedt sekte Al Arqam om veiligheidsreden

MaleisiŽ heeft gisteren de islamitische sekte Al Arqam verboden, omdat die een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid.

"Sinds het communisme vormt Al Arqam de grootste bedreiging in MaleisiŽ, omdat zij afwijkende islamitische ideeŽn preekt", motiveerde de regering de beslissing.

Het verbod van Al Arqam, die honderdduizend aanhangers in MaleisiŽ en miljoenen over de wereld telt, geldt de ideologie, de publicaties en andere activiteiten van de sekte. Alleen voor de moslims in MaleisiŽ is het eveneens verboden Al Arqammateriaal te bezitten of te verkopen.

De politie heeft volmacht gekregen om met alle toegestane middelen het verbod af te dwingen. "Ze kunnen ons niet weerhouden onderwijs te geven onder een boom of in onze huizen", reageerde Rohdi Daud, een Al Arqam-woordvoerder, op de bepaling dat de sekte ook meer dan 200 van haar scholen moet sluiten.

Kuala Lumpur begon twee maanden geleden al een agressieve voorlichtingscampagne tegen Al Arqam. Het land, dat als staatsgodsdienst de islam aanhangt, verweet de sekte met haar afwijkende ideeŽn een wig te drijven tussen de moslims. Als voorbeeld noemde de Maleisische Islamitische Raad de bewering van sekteleider Ashaari Muhammad dat deze zou hebben gesproken met de profeet Mohammed, de stichter van de islam. Daarmee ondermijnt de leider de basis van de Koran "als zou Ashaari nog iets aan het heilige islamitische boek kunnen toevoegen".

Al Arqam heeft volgens de Raad ook een gewapende vleugel opgezet, die een gevaar zou vormen voor de stabiliteit van MaleisiŽ. "Ze hebben nog geen leger maar in een pamflet vragen ze eigen, gewapende troepen om hun doel te kunnen bereiken", zei premier Mahathir Mohamad. In Thailand zou de sekte volgens de regering honderd zelfmoordcommando's laten trainen, een bewering die het buurland overigens ontkent.

De sekte diende gisteren een aanklacht in wegens smaad tegen de directeur van de Islamitische Raad. Al Arqam bestrijdt de bewering militant te zijn en de islamitische leer te schenden. De sekte overweegt de rechtsgeldigheid van het decreet aan te vechten. "Intussen zet Al Arqam alle activiteiten voort en wacht af wat de regering gaat doen", aldus een woordvoerder.

Al Arqam ontstond in 1968 als een kleine commune bij de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Inmiddels zijn er veertig communes, meer dan 250 scholen, fabrieken, winkels en andere bezittingen, die ruim 200 miljoen gulden waard zijn. De sekte heeft zich verspreid over IndonesiŽ, Brunei, Singapore en Thailand. IndonesiŽ verbood de sekte onlangs, Brunei en Singapore hebben gezegd de maatregelen van MaleisiŽ te zullen volgen.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1994
•  Links naar het nieuwsarchief